Lemon Curd – krem cytrynowy
Lemon Curd to słodko – kwaśny krem cytrynowy, świetnie nadaje się do ciast i deserów. Prosty przepis wyjaśni ci krok po kroku jak zrobić ten krem.
Zapraszam do moich przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Lemon Curd – krem cytrynowy
~300 g
kremu20
minut15 – 20
minutCytryny przed użyciem musisz koniecznie dokładnie wyszorować pod ciepłą wodą. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
2 cytryny
2 jajka
70 g zimnego masła
100 g cukru – 1/2 szklanki
Lemon Curd – krem cytrynowy – przepis
- Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij sok. Sok przecedź przez gęste sitko. Przelej sok i przełóż startą skórkę z cytryn do miski. Wbij dwa jajka i wsyp cukier. Dokładnie wymieszaj rózgą.
- Wlej do garnka wodę i zagotuj. Ważne: Gotująca się woda nie może dotykać dna miski. Zimne masło pokrój na nieduże kawałki i dodaj do miski. Ustaw małą moc palnika. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą. Całość ogrzewaj, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Musisz dalej masę ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. U mnie trwa to ok. 15- 20 min. Gdyby zaczęły się robić grudki, zdejmij miskę z garnka i nie przerywaj mieszania. Po chwili możesz ustawić miskę z powrotem. Jeżeli w kremie powstaną grudki, to przetrzyj go przez sitko.
- Gotowy krem powinien mieć konsystencję gęstego budyniu.