Maślaki pasteryzowane

Maślaki pasteryzowane bez octu

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Co zrobić, by cieszyć się ich smakiem również w zimę? Zapraszam do przepisu na maślaki pasteryzowane bez octu.

Zapraszam do moich innych przepisów na przetwory oraz na Instagram.

Maślaki pasteryzowane bez octu

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

słoiki
Czas przygotowania

45

minut
Czas pasteryzowania

2×30

minut

Kuchnia: polska Danie: pasteryzowane grzyby Stopień trudności: łatwe

Zbierając w lesie maślaki, wybieraj okazy małe i średnie. Muszą być zdrowe i nierobaczywe. Nie odcinaj nóżek, gdyż nie są twarde i łykowate po ugotowaniu. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 2 kg obranych maślaków

  • 1 litr wody

  • Zalewa

  • 1 średnia cebula

  • 1 łyżka niepełna soli

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe.

Maślaki pasteryzowane bez octu – przepis

  • Grzyby oczyść z igliwia i piachu. Z kapeluszy zdejmij skórkę. Pokrój na mniejsze części. Przełóż grzyby do sitka i umyj pod bieżącą wodą. Nie mocz maślaków, bo nasiąkną wodą i będą niesmaczne.MaślakiObrane i umyte maślaki
  • W dużym garnku zagotuj 2-3 litry wody. Lekko osól. Włóż grzyby i zagotuj. Gotuj na najmniejszej mocy palnika przez 10 minut. Po ugotowaniu odcedź grzyby i przełóż do wyparzonych słoików. Grzybów włóż 4 cm poniżej wysokości słoika.Gotowanie grzybówUgotowane maślaki
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wlej do garnka 1 litr wody (4 szklanki) i zagotuj. Dodaj pokrojoną cebulę i przyprawy. Wsyp łyżkę soli. Wymieszaj. Gotuj na małej mocy palnika przez 15 minut.Zalewa do grzybów
  • Wlej gorącą zalewę do słoików, tak by zakrywała grzyby. W każdym słoiku powinny być ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy. Zalane zalewą słoikiWytrzyj ręcznikiem papierowym do sucha brzegi słoików. Zakręć pokrywkę na słoik. Włóż na dno garnka, w którym będziesz pasteryzował grzyby ściereczkę. Ustaw na niej słoiki. Wlej wodę do 3/4 wysokości słoika. PasteryzowaniePrzykryj pokrywką i zagotuj. Zmniejsz moc palnika. Gotuj 30 minut. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia, odwrócone do góry dnem. Następnego dnia powtórz pasteryzację w tym samym czasie.Pasteryzowane maślaki
  • Tak przygotowane słoiki możemy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu nawet przez rok.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *