Medaliony z kurczaka w sosie śmietanowym
Medaliony z kurczaka w sosie śmietanowym świetna propozycja na świąteczny obiad. Delikatne mięso podane z kaszą jęczmienną i surówką.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Medaliony z kurczaka w sosie śmietanowym
4
porcje30
minut40
minutKuchnia: polska / Potrawa: medaliony z kurczaka / Stopień trudności: łatwe
Składniki
500 g filetów z kurczaka
1 średnia cebula
przyprawy: sól, pieprz czarny, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, papryka słodka…
150 g śmietany 30%
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
Medaliony z kurczaka w sosie śmietanowym – przepis
- Cebulę obierz i pokrój w talarki. Piersi z kurczaka umyj. Osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości 2 cm. Każdy plaster rozgnieć delikatnie dłonią. Ułóż plastry na talerzu. Posól, popieprz i oprósz papryką. Ułóż na wierzchu cebulę, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Przykryj folią i odstaw na 30 min do lodówki, by mięso przeszło przyprawami.
- Obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem. Wyjmij mięso z lodówki. Zdejmij cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na gorący tłuszcz medaliony. Smaż z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i posiekany czosnek. Chwilę podsmaż.
- W garnku zagotuj 1//2 litra wody. Przełóż wszystko z patelni do garnka, dodaj przyprawy. Duś pod przykryciem, aż mięso będzie całkiem miękkie.
- Odlej do miseczki kilka łyżek sosu. Dodaj śmietanę 30% i od razu dokładnie wymieszaj. Wlej roztwór i dodaj posiekany koperek. Wszystko wymieszaj. Podawaj z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej z burakami.