Muffinki z rabarbarem i kruszonką
Sezon na rabarbar trwa. Było ciasto z budyniem i rabarbarem, przyszedł czas na muffinki z rabarbarem i kruszonką. Łatwy, szybki i tani przepis.
Zapraszam na instagram.
Muffinki z rabarbarem i kruszonką
16
babeczek60 minut
25
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
250 g mąki tortowej – 1,5 szklanki
3/4 szklanki cukru + 1 łyżka
250 ml kefiru – 1 szklanka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
8 g cukru wanilinowego – 1/2 paczki
150 g rabarbaru
KRUSZONKA
50 g masła
80 g mąki pszennej
80 g cukru
Muffinki z rabarbarem i kruszonką – przepis
- Obetnij końcówki rabarbaru i umyj go. Pokrój rabarbar na cienkie plasterki i zasyp łyżką cukru. Odstaw na godzinę, by rabarbar puścił sok. Gdyby rabarbar puścił dużo soku w czasie pieczenia, to może zrobić się zakalec.
- Przesiej mąkę przez sito. Dodaj proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Wszystkie suche składniki wymieszaj. Wlej do naczynia kefir, wbij dwa jajka i wlej olej. Wymieszaj rózgą.
- Odcedź i lekko wyciśnij sok z rabarbaru. Dodaj do płynu suche składniki i rabarbar. Wymieszaj rózgą do połączenia składników.
- Ustaw piekarnik na temperaturę 180°C, grzanie góra – dół. Do miski wsyp 80 g mąki pszennej i 80 g cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Do kruszonki możesz dodać: startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier wanilinowy… Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrozić. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami. Nałóż ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Posyp kruszonką. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz od 20 do 25 minut. Jeżeli góra będzie się szybko rumienić, przykryj folia aluminiową. Wystudź na kratce.