Noworoczny karp w galarecie
Postanowiłem na sylwestra zrobić karpia w galarecie. Przepis nie wymaga wielu umiejętności. Danie ładnie się prezentuje i świetnie smakuje. Polecam.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Noworoczny karp w galarecie
2
porcje30
minut20
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: karp w galarecie / Stopień trudności: łatwe
Składniki
płat karpia
1 średnia marchewka
kawałek korzenia selera, pietruszki
kawałek cebuli
3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
przyprawy: pieprz, sól
2 łyżeczki żelatyny
Wskazówki
- Warzywa obierz i umyj. Pokrój marchew w talarki. Resztę warzyw w słupki. Wlej do garnka 1,5 szklanki wody. Włóż pokrojone warzywa. Gotuj na małej mocy palnika.
- Płat karpia oczyść i opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój na 4 części.
- Włóż pokrojoną rybę do gotujących się warzyw. Gotuj na małej mocy palnika 20 minut.
- Ugotowanego karpia przełóż na półmisek. Wywar rybno-warzywny przecedź. Jeżeli chcesz, możesz usunąć ości z ryby. Ja tak robię.
- Podgrzej wywar. Odlej część do kubka. Wsyp 2 łyżeczki żelatyny i dokładnie wymieszaj. Przelej do reszty wywaru. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ułóż plasterki marchewki na półmisku. Zalej karpia wywarem. Pozostaw do wystygnięcia. Wstaw do lodówki.
- Gdy wywar stężeje, karp w galarecie jest gotowy.