Karp w galarecie

Noworoczny karp w galarecie

Postanowiłem na sylwestra zrobić karpia w galarecie. Przepis nie wymaga wielu umiejętności. Danie ładnie się prezentuje i świetnie smakuje. Polecam.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Noworoczny karp w galarecie

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

20

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: karp w galarecie / Stopień trudności: łatwe

Składniki

  • płat karpia

  • 1 średnia marchewka

  • kawałek korzenia selera, pietruszki

  • kawałek cebuli

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • liść laurowy

  • przyprawy: pieprz, sól

  • 2 łyżeczki żelatyny

Wskazówki

  • Warzywa obierz i umyj. Pokrój marchew w talarki. Resztę warzyw w słupki. Wlej do garnka 1,5 szklanki wody. Włóż pokrojone warzywa. Gotuj na małej mocy palnika.WarzywaGotowanie warzyw
  • Płat karpia oczyść i opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój na 4 części.karp
  • Włóż pokrojoną rybę do gotujących się warzyw. Gotuj na małej mocy palnika 20 minut.Gotowanie karpia
  • Ugotowanego karpia przełóż na półmisek. Wywar rybno-warzywny przecedź. Jeżeli chcesz, możesz usunąć ości z ryby. Ja tak robię.Ugotowany karp
  • Podgrzej wywar. Odlej część do kubka. Wsyp 2 łyżeczki żelatyny i dokładnie wymieszaj. Przelej do reszty wywaru. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ułóż plasterki marchewki na półmisku. Zalej karpia wywarem. Pozostaw do wystygnięcia. Wstaw do lodówki.Karp w wywarze
  • Gdy wywar stężeje, karp w galarecie jest gotowy.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *