Pieczone pałki z kurczaka z warzywami
Pieczone pałki z kurczaka z warzywami to świetny pomysł na smaczny obiad. Mięso z kurczaka wcześniej natarte przyprawami i ziołami po upieczeniu uzyska niepowtarzalny smak.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Pieczone pałki z kurczaka z warzywami
3
porcje20
minut8
godzin80
minutKuchnia: polska / Potrawa: pieczone udka / Stopień trudności: łatwe
Składniki
6 pałek z kurczaka
1 średnia marchewka
1/2 papryki
kilka plastrów cukinii
1 średnia cebula
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, przypraw do mięs, ziele angielskie, liście laurowe
Pieczone pałki z kurczaka z warzywami – przepis
- Przygotuj przyprawy i zioła do natarcia mięsa. Umyj udka w zimnej wodzie. Osusz ręcznikiem papierowym. Obierz marchewką i cebulę. Marchew pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Przekrój paprykę wzdłuż na pół. Usuń gniazda nasienne. Umyj i pokrój w paski. Kawałek cukinii pokrój w grubsze plastry.
- Natrzyj mięso przyprawami i majerankiem. Ułóż przyprawione pałki w naczyniu żaroodpornym.
- Rozłóż na mięsie pokrojoną cebulę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Na wierzchu rozłóż pokrojoną cukinię, marchewkę oraz paprykę. Wlej do naczynia żaroodpornego 1/2 szklaki wody.
- Ustaw piekarnik na 180℃. Grzanie góra/dół. Wstaw przykryte naczynie żaroodporne. Piecz pod przykryciem przez około godziny. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, piecz do momentu, aż mięso się ładnie zarumieni.
- Upieczone pałki proponuję podać z gotowanym kalafiorem i kalarepką, polanymi masełkiem z tartą bułką. Jako dodatek pasztet z cukinii, przepis znajdziesz tutaj.