pieczone pałki podane z warzywami
|

Pieczone pałki z kurczaka z warzywami

Pieczone pałki z kurczaka z warzywami to świetny pomysł na smaczny obiad. Mięso z kurczaka wcześniej natarte przyprawami i ziołami po upieczeniu uzyska niepowtarzalny smak.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Pieczone pałki z kurczaka z warzywami

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

20

minut
Czas marynowania

8

godzin
Czas pieczenia

80

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: pieczone udka / Stopień trudności: łatwe

Składniki

  • 6 pałek z kurczaka

  • 1 średnia marchewka

  • 1/2 papryki

  • kilka plastrów cukinii

  • 1 średnia cebula

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, przypraw do mięs, ziele angielskie, liście laurowe

Pieczone pałki z kurczaka z warzywami – przepis

  • Przygotuj przyprawy i zioła do natarcia mięsa. Umyj udka w zimnej wodzie. Osusz ręcznikiem papierowym. Obierz marchewką i cebulę. Marchew pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Przekrój paprykę wzdłuż na pół. Usuń gniazda nasienne. Umyj i pokrój w paski. Kawałek cukinii pokrój w grubsze plastry.Pałki z kurczaka i przyprawy
  • Natrzyj mięso przyprawami i majerankiem. Ułóż przyprawione pałki w naczyniu żaroodpornym.Przyprawione mięso
  • Rozłóż na mięsie pokrojoną cebulę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Na wierzchu rozłóż pokrojoną cukinię, marchewkę oraz paprykę. Wlej do naczynia żaroodpornego 1/2 szklaki wody.Pałki z warzywami przygotowane do pieczenia
  • Ustaw piekarnik na 180℃. Grzanie góra/dół. Wstaw przykryte naczynie żaroodporne. Piecz pod przykryciem przez około godziny. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, piecz do momentu, aż mięso się ładnie zarumieni.
  • Upieczone pałki proponuję podać z gotowanym kalafiorem i kalarepką, polanymi masełkiem z tartą bułką. Jako dodatek pasztet z cukinii, przepis znajdziesz tutaj.pieczone pałki podane z warzywami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *