Pulpety duszone w warzywach
Pulpety duszone w warzywach to smaczne i lekkostrawne danie. Korzystajmy z warzyw, gdy są jeszcze młode i najsmaczniejsze. Propozycja na letni obiad.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Pulpety duszone w warzywach
3
porcje25
minut45
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: pulpety / Stopień trudności: łatwe
Na pulpety kupiłem mięso z udźca indyka i łopatkę wieprzową. Może być mięso indycze gulaszowe lub inne drobiowe. Zmieliłem mięso w sklepie. Ja kupuję kilogram mięsa mielonego, dzielę na 3 porcje i mrożę.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
300 g mięsa mielonego
1 jajko
1 kopiasta łyżka bułki tartej
150 g poszatkowanej kapusty
1/2 papryki
1/2 średniej cukinii
1 pomidor
kawałek korzenia selera
1 średnia marchewka
1/2 korzenia pietruszki
1 cebula
ząbek czosnku
1 łyżka śmietany 18%
posiekany koperek
przyprawy: sól, czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, majeranek…
Pulpety duszone w warzywach – przepis
- Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Paprykę i cukinię umyj. Warzywa korzeniowe pokrój w kostkę, cukinię w pół talarki natomiast paprykę na mniejsze kawałki. Obierz cebulę o pokrój w piórka. Sparz wrzątkiem pomidor. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce do jarzyn. Kawałek kapusty poszatkuj nożem.
- Mięso przełóż do miski. Wsyp kopiastą łyżkę bułki tartej. Wbij jajko. Posól i popieprz. Dodaj zioła prowansalskie i majeranek. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Uformuj klopsy.
- W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Dodaj 3 ziarna ziela angielskiego. Do gotującej się wody włóż klopsy. Duś na najmniejszej mocy palnika. Po 20 minutach dodaj warzywa korzeniowe i pokrojoną cebulę. Po 10 minutach dodaj resztę warzyw. Jeżeli zajdzie konieczność dolej do sosu wody. Gdy warzywa korzeniowe zmiękną, wyjmij łyżką cedzakową pulpety na talerz. Wlej do sosu warzywnego starty pomidor. Poduś chwilę.
- Wlej do kubka trochę sosu, dodaj łyżkę śmietany. Dokładnie wymieszaj i wlej do sosu warzywnego. Spróbuj smak i ewentualnie dopraw. Jeżeli lubisz sos gęsty, to możesz zagęścić go mąką pszenną lub skrobią ziemniaczaną. Włóż do garnka pulpety i chwilę podduś. Posyp posiekanym koperkiem.
- Gotowe pulpety podawaj z ziemniakami z wody, ryżem lub makaronem.