Ryba po grecku
Ryba po grecku to jedno z wielu dań, które są chętnie przygotowywane na świąteczny stół. Mój przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Ryba po grecku
3
porcje60
minut20
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba w warzywach / Stopień trudności: łatwe
Danie przygotowałem z ryby miruny. Miruna ma bardzo delikatne mięso, dlatego też jest obrabiana i mrożona na statkach od razu po złowieniu. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja… Rybą po grecku to specjalność mojej żony Ireny.
Składniki
700 g filetu z miruny
3 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
spory kawałek korzenia selera
3 średnie cebule
40 g koncentratu pomidorowego – 1/2 słoiczka
sok z cytryny
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe
mąka do obtoczenia ryby
Ryba po grecku – przepis
- Filet z miruny umyj pod ciepłą wodą. Pokrój na mniejsze kawałki. Skrop obficie sokiem z cytryny. Odstaw do rozmrożenia.
- Warzywa korzeniowe do ryby po grecku obierz i umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Rozgrzej na patelni olej, włóż cebulę i smaż na małej mocy palnika, aż będzie miękka.
- Przełóż usmażoną cebule do miski. Dolej na patelnię trochę oleju. Włóż starte warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Wlej pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodaj wody. Pod koniec duszenia dodaj do warzyw usmażoną cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Przypraw solą i pieprzem. Wszystko starannie wymieszaj. Podduś przez chwilę bez przykrycia. Gotowy farsz warzywny do ryby po grecku odstaw.
- Kawałki ryby przekrój na pół. Osusz ręcznikiem papierowym. Kawałki lekko posól i opieprz. Obtocz w mące. Rozgrzej na patelni olej i połóż kawałki ryby. Smaż z obu stron na małej mocy palnika do zarumienienia.
- W salaterce układaj warstwami rybę i warzywa, Ostatnią warstwą powinny być warzywa. Na wierzchu możesz położyć plasterki cytryny. Rybę po grecku podawaj na zimno lub ciepło z pieczywem.