Sernik cytrynowy z lemon curd
Bardzo smaczny sernik cytrynowy z kremem lemon curd. Przepis łatwy i szybki w wykonaniu, nie wymaga przygotowywania spodu z ciasta.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Sernik cytrynowy z lemon curd
12
porcji30
minut55
minutKuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Na swój sernik użyłem twarogu półtłustego, równie dobrze może być chudy lub tłusty. Użycie jogurtu greckiego spowoduje, że masa serowa jest gęstsza. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Krem cytrynowy przygotuj z tego przepisu. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
300 g twarogu półtłustego
300 g jogurtu greckiego
3 jajka
60 g budyniu waniliowego bez cukru -1,5 paczki
100 g cukru -1/2 szklanki
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
skórka sterta z 2 cytryn
sok z 1 cytryny
250 g kremu cytrynowego – lemon curd
Sernik cytrynowy z lemon curd – przepis
- Włóż do miski twaróg i jogurt grecki. Wymieszaj za pomocą miksera lub blendera tak by masa nie miała grudek.
- Cytryny przed użyciem musisz koniecznie dokładnie wyszorować pod ciepłą wodą. Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij sok z jednej cytryny. Sok przecedź przez gęste sitko. Przelej sok i przełóż startą skórkę z cytryn do miski z masą serową.
- Do masy wbij 3 jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą. Masa serowa po wymieszaniu będzie stosunkowo rzadka.
- Wytnij z papieru do pieczenia kawałek większy od średnicy tortownicy. Ja użyłem tortownicy o średnicy 22 cm. Rozepnij tortownicę, ułóż papier tak, by wystawał poza dno. Załóż bok tortownicy i zapnij go. Wytnij z papieru pasek o długości równej obwodowi tortownicy i wysokości tortownicy. Posmaruj boki tortownicy masłem i przyklej pasek. Wlej masę serową do uszczelnionej tortownicy.
- Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Wstaw tortownicę z ciastem. Piecz 50 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na 15 minut. Po tym czasie uchyl nieco drzwiczki i pozostaw na 20 minut. Wyjmij sernik i odstaw do wystygnięcia. Rozprowadź na powierzchni sernika krem cytrynowy (Lemon Curd). Wstaw tortownicę z sernikiem pokrytym kremem cytrynowym do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie możesz wyjąć sernik z formy i kroić ciasto na porcje.