Sernik jogurtowy z truskawkową frużeliną
Sernik jogurtowy z truskawkową frużeliną to przepyszne ciasto, które zawsze się udaje. Frużelina dopełni doznań smakowych sernika. Bardzo prosty przepis i krótki czas wykonania.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Sernik jogurtowy z truskawkową frużeliną
12
30
minut70
minutKuchnia: polska Danie: sernik Stopień trudności: łatwe
Do zrobienia sernika jogurtowego truskawkową frużeliną użyłem twarogu półtłustego. Spód ciasta zrobiłem z okrągłych biszkoptów. Sernik piekłem w okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
Sernik
500 g twarogu półtłustego
700 g jogurtu greckiego
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
12 g cukru wanilinowego – 1 opakowanie
40 g budyniu waniliowego bez cukru – 1 opakowanie
100 g rodzynek
14 okrągłych biszkoptów
sok z cytryny lub olejek cytrynowy
Frużelina truskawkowa
300 g truskawek-mogą być mrożone
1 łyżka cukru
płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
3 łyżki wody
Sernik jogurtowy z truskawkową frużeliną-przepis
- Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Włóż do miski rozdrobniony twaróg i jogurt grecki. Wymieszaj za pomocą miksera lub blendera tak by masa nie miała grudek.
- Do masy wbij dwa jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier i cukier wanilinowy. Wlej sok z cytryny lub olejek cytrynowy. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą lub mikserem na niskich obrotach, na gładką masę serową.
- Opłucz rodzynki. Wysusz ręcznikiem papierowym. Wsyp rodzynki do masy serowej. Wszystko wymieszaj rózgą lub mikserem na niskich obrotach.
Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Na dno tortownicy połóż papier do pieczenia. Ułóż okrągłe biszkopty. Na biszkopty rozłóż masę serową i wygładź wierzch. - Wstaw sernik jogurtowy do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 70 minut, jeżeli wierzch ciasta zacznie się za mocno zapiekać, przykryj folią aluminiową. Po tym czasie wyłącz grzanie piekarnika, uchyl lekko drzwiczki i odczekaj 10 minut. Wyjmij sernik i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Włóż do garnka z grubym dnem odszypułkowane truskawki. Wlej 3 łyżki wody. Podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika, pomieszaj od czasu do czasu. Truskawki puszczą sporo soku. Ręcznym blenderem rozdrobnij truskawki na gładką masę. Odlej 1/4 szklanki soku i ostudź. Wsyp płaską łyżkę skrobi ziemniaczanej i łyżkę cukru, dokładnie wymieszaj. Wlej zawartość do truskawek i wymieszaj. Pogotuj chwilę i zdejmij garnek z palnika.
- Całkowicie zimną frużelinę truskawkową rozprowadź na powierzchni sernika.