|

Sernik jogurtowy z truskawkową frużeliną

Sernik jogurtowy z truskawkową frużeliną to przepyszne ciasto, które zawsze się udaje. Frużelina dopełni doznań smakowych sernika. Bardzo prosty przepis i krótki czas wykonania.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Sernik jogurtowy z truskawkową frużeliną

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

70

minut

Kuchnia: polska Danie: sernik Stopień trudności: łatwe

Do zrobienia sernika jogurtowego truskawkową frużeliną użyłem twarogu półtłustego. Spód ciasta zrobiłem z okrągłych biszkoptów. Sernik piekłem w okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Sernik

  • 500 g twarogu półtłustego

  • 700 g jogurtu greckiego

  • 2 jajka

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 12 g cukru wanilinowego – 1 opakowanie

  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru – 1 opakowanie

  • 100 g rodzynek

  • 14 okrągłych biszkoptów

  • sok z cytryny lub olejek cytrynowy

  • Frużelina truskawkowa

  • 300 g truskawek-mogą być mrożone

  • 1 łyżka cukru

  • płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

  • 3 łyżki wody

Sernik jogurtowy z truskawkową frużeliną-przepis

  • Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Włóż do miski rozdrobniony twaróg i jogurt grecki. Wymieszaj za pomocą miksera lub blendera tak by masa nie miała grudek.Rozdrabnianie sera
  • Do masy wbij dwa jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier i cukier wanilinowy. Wlej sok z cytryny lub olejek cytrynowy. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą lub mikserem na niskich obrotach, na gładką masę serową.Wyrabianie masy serowej
  • Opłucz rodzynki. Wysusz ręcznikiem papierowym. Wsyp rodzynki do masy serowej. Wszystko wymieszaj rózgą lub mikserem na niskich obrotach.
    Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Na dno tortownicy połóż papier do pieczenia. Ułóż okrągłe biszkopty. Na biszkopty rozłóż masę serową i wygładź wierzch.Masa serowa w tortownicy
  • Wstaw sernik jogurtowy do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 70 minut, jeżeli wierzch ciasta zacznie się za mocno zapiekać, przykryj folią aluminiową. Po tym czasie wyłącz grzanie piekarnika, uchyl lekko drzwiczki i odczekaj 10 minut. Wyjmij sernik i odstaw do całkowitego wystygnięcia.Upieczony sernik
  • Włóż do garnka z grubym dnem odszypułkowane truskawki. Wlej 3 łyżki wody. Podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika, pomieszaj od czasu do czasu. Truskawki puszczą sporo soku. Ręcznym blenderem rozdrobnij truskawki na gładką masę.Gotowanie truskawek Rozdrabnianie truskawekOdlej 1/4 szklanki soku i ostudź. Wsyp płaską łyżkę skrobi ziemniaczanej i łyżkę cukru, dokładnie wymieszaj. Wlej zawartość do truskawek i wymieszaj. Pogotuj chwilę i zdejmij garnek z palnika.Gotowa frużelina truskawkowa
  • Całkowicie zimną frużelinę truskawkową rozprowadź na powierzchni sernika.Sernik jogurtowy z frużeliną truskawkową

Podobne wpisy