Surówka z selera naciowego
|

Surówka z selera naciowego

Przepyszna surówka z selera naciowego to wspaniały wiosenny dodatek do dania głównego, jak również samodzielny posiłek. Dodatek chrzanu i miodu sprawia niesamowite doznania smakowe.

Prosty i tani przepis nie sprawi nikomu trudności. Mała ilość składników. Seler naciowy to warzywo mało doceniane u nas w kuchni. Seler ten zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Łodyga składa się głównie z wody, co powoduje, że jest to warzywo niskokaloryczne. Efektem tego jest niska kaloryczność – zaledwie 14 kcal/100 g. Seler naciowy można jeść na surowo lub ugotować na parze bądź upiec. Jest świetnym dodatkiem do koktajli, frytek, zup, soków i dań mięsnych. Zapraszam do przepisów na inne moje surówki oraz na Instagram.

Surówka z selera naciowego

Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut

Danie: surówka, danie bezmięsne
Stopień trudności: bardzo łatwe
Kupując seler naciowy zwróć uwagę, by łodygi były proste i świeże. Koloru jasnozielonego. Nie kupuj selera, który ma żółte lub brązowe plamy. Końce łodyg nie mogą być zeschnięte. Liści również nadają się do jedzenia. Świeży seler naciowy możesz przechowywać śmiało siedem i więcej dni w lodówce. Ja użyłem do surówki duże jabłko jonagold o słodko – kwaśnym smaku. Ilość składników, które użyłem, są orientacyjne. Możesz je zmieniać, abyś zachował proporcje.

Składniki

  • 7 łodyg selera naciowego

  • 1 duże słodko kwaśne jabłko

  • 2 średnie marchewki

  • 1 łyżeczka miodu, można zastąpić cukrem

  • 100 g śmietany 18% – 4 łyżki

  • 1 łyżeczka startego chrzanu

  • sok z cytryny do smaku

Surówka z selera naciowego – przepis

  • Łodygi selera naciowego umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Marchewki obierz i umyj. Obierz jabłko. Łodygi przekrój wzdłuż na trzy części.Łodygi selera przecięte wzdłużPokrój seler ostrym nożem na cienkie plasterki. Jabłko zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Natomiast marchewki zetrzyj na drobnych oczkach. Wszystkie te czynności śmiało możesz wykonać robotem kuchennym.Pokrojone warzywa
  • W filiżance wymieszaj cztery łyżki śmietany 18% z łyżeczką chrzanu i dodaj do warzyw. Dodaj miód i skrop obfici sokiem z cytryny.Wszystkie składniki.Wszystko staranie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 30 minut, by wszystkie składniki przeszły smakiem.
  • Surówkę z selera z marchewką i jabłkiem możesz dodawać do dań głównych. Wspaniale nadaje się jako samodzielny posiłek np. drugie śniadanie. Śmiało możesz ją podjadać między posiłkami. Polecam mój przepis na surówkę z kapusty pekińskiej.
    Smacznego.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *