Szparagi zapiekane z boczkiem
Szparagi zapiekane z boczkiem to szybkie i efektowne danie obiadowe lub na proszoną kolację. Świetnie do tego dania pasują młode ziemniaki oraz sadzone jajko.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania warzywno-mięsne oraz na Instagram.
Szparagi zapiekane z boczkiem
2
porcje15
minut35
minutKuchnia: polska / Potrawa: pieczone szparagi / Stopień trudności: łatwe
Danie przyrządziłem z zielonych szparagów. Kupując szparagi, wybieraj cieńsze. Do pieczenia kupiłem boczek surowy wędzony. Może być również boczek gotowany.
Składniki
1 pęczek zielonych szparagów
surowy boczek wędzony – tyle plasterków ile jest szparagów
50 ml oleju rzepakowego – 1/4 szklanki
przyprawy: sól, pieprz czarny, słodka papryka mielona
Wskazówki
- Pęczek młodych i cienkich szparagów umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą. Usuń zdrewniałą końcówkę w szparagach, ułamując ją. Osusz je ręcznikiem papierowym.
- Boczek pokrój w bardzo cienkie plasterki. Możesz kupić boczek już pokrojony.
- Nagrzej piekarnik do 200℃. Grzanie góra/dół. Wlej na dno naczynia żaroodpornego 50 g oleju rzepakowego. Moje naczynie miało wymiary 30×20 cm. Każdą łodygę szparaga posmaruj olejem i owiń boczkiem. Układaj w naczyniu żaroodpornym. Posyp szparagi solą, pieprzem i papryka. Wstaw naczynie do piekarnika. Piecz około 30 minut, aż szparagi będą miękkie. Jeżeli olej się wypiekł to możesz podlać gorącej wody.
- Ja swoje szparagi podałem z gotowanymi młodymi ziemniakami oraz jajkiem sadzonym.