Zapiekanka z dorszem i warzywami
Zapraszam na jednogarnkowe danie, czyli zapiekanka warzywna z polędwicą z dorsza. Prosty i łatwy w wykonaniu przepis przepyszną propozycją na letni obiad.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Zapiekanka z dorszem i warzywami
3
porcje25
minut35
minutKuchnia: polska / Potrawa: ryba duszona/ Stopień trudności: łatwe
Danie przygotowałem z polędwicy z dorsza, oczywiście możesz przyrządzić z inną rybą np. miruną, morszczukiem, mintajem lub jakąś rybę słodkowodną.
Składniki
330 g polędwicy z dorsza – 3 kawałki
6 średnich ziemniaków
1/2 średniej cukinii
1/2 papryki
1 duża cebula
2 plastry boczku wędzonego – opcjonalnie
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, sok z cytryny
olej do smażenia
Zapiekanka z dorszem i warzywami – przepis
- Kawałki dorsza umyj pod ciepłą wodą. Skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz i oprósz ziołami prowansalskimi.
- Ziemniaki oskrob. Umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie, tak by były lekko twarde. Odcedź, odparuj i pozostaw do wystygnięcia.
- Z połówki papryki usuń gniazdo nasienne. Umyj i pokrój w kostkę. Umyj cukinię i pokrój w ćwierć talarki.
- Obierz cebulę i pokrój w piórka. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Włóż boczek i chwilę podsmaż do zarumienienia. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
- Wysmaruj naczynie żaroodporne olejem. Włóż ziemniaki i pokrojoną cukinię z papryką. Przełóż zawartość patelni do naczynia. Posól, popieprz i posyp ziołami prowansalskimi. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Kawałki dorsza pokrój na mniejsze części i ułóż na wierzchu warzyw.
- Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika. Piecz przez 15 minut bez przykrycia. Po tym czasie wyjmij zapiekankę i przemieszaj, tak by kawałki ryby były pod warzywami. Będziesz miał pewność, że ryba się nie wysuszy i będzie soczysta. Wstaw naczynie z powrotem do piekarnika. Piecz przez następne 25 minut przy włączonym termoobiegu.
- Upieczoną zapiekankę z dorszem i warzywami podawaj z ulubioną surówką.