Zupa buraczkowa z pieczarkami
Pyszna i rozgrzewająca zupa buraczkowa z pieczarkami. Zrobiona na bulionie drobiowym z dużą ilością warzyw świetnie pasuje w jesienne i zimowe dni.
Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.
Zupa buraczkowa z pieczarkami
3
porcje20
minut20
minutKuchnia: polska Danie: zupa Stopień trudności: łatwe
Barszcz przygotowałem na bulionie drobiowo-warzywnym według tego przepisu. Mój wywar miałem zawekowany w słoiku o pojemności 0,5 litra. Do bulionu dodałem 250 ml wody, gdyż jest bardzo esencjonalny. Możesz równie dobrze ugotować zupę na mięsie. Buraczki kupiłem już ugotowane
Składniki
0,75 litra bulionu drobiowo warzywnego
3 średnie buraczki
3 średnie pieczarki
1/2 cebuli
garść poszatkowanej kapusty słodkiej
2 średnie ziemniaki
1 łyżka śmietany – opcjonalnie
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny
posiekany koperek
Zupa buraczkowa z pieczarkami – przepis
- Pieczarki oczyść. Umyj i pokrój w słupki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni olej. Włóż pokrojoną cebulę i smaż na małej mocy palnika do zeszklenia. Dodaj pieczarki i podduś przez kilka minut pod przykryciem.
- Bulion drobiowo warzywny przelej do garnka i zagotuj. Ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, Ziemniaki obierz. Umyj i pokrój w kostkę.
- Do gotującego się bulionu włóż warzywa oraz podduszone pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
- Ugotowaną zupę buraczkową z pieczarkami podawaj posypaną posiekanym koperkiem bądź natką pietruszki. Zupę buraczkową możesz zabielić śmietaną.