Zupa jarzynowa z lanymi kluskami
Korzystając, że mamy już młode warzywa zapraszam na zupę jarzynową z lanymi kluskami. Ta sycąca zupa może z powodzeniem być jednogarnkowym obiadem.
Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.
Zupa jarzynowa z lanymi kluskami
4
porcje60
minut25
minutKuchnia: polska / Potrawa: zupa / Stopień trudności: łatwe
Ja swoją zupę gotowałem na wywarze ze skrzydełek kurczaka. Równie smaczna zupa będzie na maśle, bulionie warzywnym lub rosole. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki na zupę
150 g fasoli szparagowej
1,2 średniej kalarepy
1/2 małego kalafiora
1/2 korzenia pietruszki
1 marchewka
kawałek korzenia selera
1/2 średniej cebuli
1//2 małej cukinii
1/2 pomidora
posiekany koperek
przyprawy: sól, pieprz czarny, ziarna ziela angielskiego, liść laurowy
1 łyżka śmietany 18% – opcjonalnie
Lane kluski
wg tego przepisu
Zupa jarzynowa z lanymi kluskami – przepis
- Umyj skrzydełka pod bieżącą wodą. Włóż do garnka i zalej 1 litrem zimnej wody. Włącz grzanie. Gdy pojawi się szumowina, usuń ją łyżką cedzakową. Dodaj do garnka kilka ziarenek ziela angielskiego i jeden liść laurowy. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj skrzydełka pod przykryciem na małej mocy palnika.
- Gdy mięso się gotuje, przygotuj warzywa. Warzywa korzeniowe i kalarepkę obierz. Połowę kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Usuń końcówki fasoli szparagowej i cukinii. Pomidora sparz wrzątkiem i usuń skórkę. Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Obierz cebulę.
- Warzywa pokrój w kostkę. Fasolę szparagową na mniejsze części.
- Po pół godziny gotowania skrzydełek, dodaj warzywa. Gotuj pod przykryciem do miękkości mięsa. Pomidora zetrzyj na tarce jarzynowej i dodaj do zupy pod koniec gotowania. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj wg mego przepisu ciasto na lane kluski. Ciasto możesz wlewać bezpośrednio do gotującej się zupy lub do gotującej wody. Jeżeli lejesz kluski do wody, to musisz przecedzić je przez sitko. Zupę z kluskami wymieszaj.
- Wyłóż lane kluski na talerz i zalej zupą. Podawaj posypaną koperkiem. Możesz zabielić zupę śmietaną.