Zupa krem z buraków z ziemniakami
Prosty, sprawdzony przepis na zupę krem z buraków. Zupa przyrządzona na sosie z pieczenia schabu. Jako dodatek ziemniaki z cebulką i boczkiem.
Zapraszam na moje przepisy innych zup oraz na instagram.
Zupa krem z buraków
3
porcje20
minut30
minutDanie: zupa
Stopień trudności: łatwe
Buraki kupiłem już ugotowane. Warzyw do zupy użyłem mrożonych. Przyrządzenie takiej zupy jest naprawdę bardzo szybkie. Przekonaj się sam.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
200 ml sosu z pieczenia schabu – 4/5 szklanki
500 g ugotowanych buraków ćwikłowych
8 średnich ziemniaków
120 g warzyw mrożonych
średnia cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
50 g boczku wędzonego surowego
kopiasta łyżka śmietany 18%
2 łyżki soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz czarny
posiekany koperek lub natka pietruszki
Zupa krem z buraków – przepis
- Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój na mniejsze części. Ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
- Boczek i cebulę pokrój w kostkę.
- Ugotowane buraki zetrzyj na tarce jarzynowej.
- Zagotuj w garnku 2 szklanki wody. Dodaj sos z pieczeni i warzywa. Zagotuj ponownie. Wlej sok z cytryny i dodaj buraki. Gotuj 25 minut na małej mocy palnika.
- Rozgrzej na patelni olej. Dodaj boczek, smaż, aż się zezłoci. Włóż na patelnię cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj ziemniaki. Wszystko wymieszaj, aż składniki się połączą. Smaż przez chwilę.,
- Przełóż ziemniaki do filiżanki i delikatnie ugnieć. Odwróconą filiżankę postaw na środku głębokiego talerza. Zdejmij filiżankę z ziemniaków.
- Ugotowaną zupę rozdrobnij blenderem do konsystencji kremu. Wlej do talerza do wysokości wrąbka.Zupę krem z buraków podawaj z kleksem śmietany, posypaną koperkiem.
Smacznego.