Zupa paprykowa z fasolką szparagową
Lato to okres, gdy warzywa są najsmaczniejsze i tanie. Zapraszam do przepisu na smaczną zupę paprykową z fasolką szparagową oraz cukinią. Przepis sprawdzony.
Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.
Zupa paprykowa z fasolką szparagową
3
porcje30
minut25
minutKuchnia: polska / Potrawa: zupa / Stopień trudności: łatwe
Z niedzielnego obiadu pozostały mi dwie duszone pałki z kurczaka oraz trochę sosu, który zamienił się w galaretkę. Z tego mięsa oraz sosu ugotowałem zupę paprykową z fasolą szparagową, oraz cukinia. Równie smaczna zupa jest zrobiona na boczku wędzonym. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż z cebulą. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
2 czerwone papryki
1/2 średniej cukinii
200 g fasolki szparagowej
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 duży pomidor
garść warzyw mrożonych
1 większy ziemniak
2 pałki z kurczaka + galaretka lub 100 g boczku wędzonego
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, majeranek, oregano
posiekany koperek
olej do smażenia
2 łyżki śmietany 18% – opcjonalnie
1 większy ziemniak
Zupa paprykowa z fasolką szparagową – przepis
- Paprykę przekrój wzdłuż na pół. Usuń gniazda nasienne. Połówki pokrój w szersze paski. Umyj pod bieżącą wodą i pokrój w większą kostkę. Z fasoli usuń końcówki. Umyj i pokrój na 3 części. Cukinię umyj. Odetnij końcówkę i pokrój na półtalarki. Obierz cebulę i pokrój w półtalarki. Obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem. Ziemniaka obierz i umyj. Pokrój w kostkę.
- Obierz mięso od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Jeżeli robisz zupę na boczku, to pokrój boczek w kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj boczek i smaż do zarumienienia.
- Rozgrzej na patelni olej. Włóż pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż. Włóż do patelni pokrojoną paprykę i cukinię. Wymieszaj. Smaż pod przykryciem przez kilka minut na średniej mocy palnika.
- Zalej pomidor wrzącą woda i chwilę potrzymaj. Obierz ze skórki. Zetrzyj go na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
- Wlej do garnka litr wody (4 szklanki). Przełóż zawartość patelni. Dodaj mięso z kurczaka i galaretkę lub przesmażony boczek. Wsyp warzywa mrożone i dodaj pokrojonego ziemniaka. Wlej starty pomidor. Posól i popieprz. Gotuj pod przykryciem na małej średniej mocy palnika, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Pod koniec gotowania przypraw majerankiem, mieloną papryką i oregano. Wsyp posiekany koperek. Możesz zaprawić śmietaną.
- Ugotowaną zupę podawaj z pieczywem.