Strucla drożdżowa z cynamonem
Strucla drożdżowa z cynamonem to przepyszne, pulchne i obłędnie pachnące ciasto. Połączenie ciasta drożdżowego, masła i cynamonu z cukrem to niebo w „gębie”.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Strucla drożdżowa z cynamonem
45
minut45
minut10
porcjiOpracował: Irena i Marek
Moja szklanka ma pojemność 250 ml.
Składniki
500g ciasta drożdżowego z tego przepisu
40 g cukru-8 łyżeczek
25 g masła
2 łyżeczki cynamonu
kruszonka z tego przepisu
białko jajka
mąka pszenna do posypania stolnicy
KRUSZONKA
50 g masła
80 g mąki pszennej
80 g cukru
Strucla drożdżowa z cynamonem – przepis
- Posyp stolnicę delikatnie mąką. Za dużo mąki spowoduje ślizganie się ciasta podczas wałkowania. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 5 milimetrów.
- Rozpuść masło. Wsyp do naczynia 8 łyżeczek cukru oraz 2 łyżeczki cynamonu. Wymieszaj dokładnie. Posmaruj rozpuszczonym masłem rozwałkowane ciasto drożdżowe. Pozostaw z jednego dłuższego boku dwu centymetrowy margines bez masła.
- Posyp ciasto mieszaniną cukru i cynamonu i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni, pozostawiając margines. Zacznij zwijać dość ciasno roladę wzdłuż dłuższego boku w stronę marginesu. Koniec rolady powinien znaleźć się pod spodem.
- Keksówkę o wymiarach 25x12x8 (mierzone na górze) posmaruj masłem i obsyp mąką. Przetnij roladę wzdłuż przez środek, pozostawiając 2 cm nieprzecięte. Zacznij przeplatać roladę jak warkocz, od końca nieprzeciętego. Ostrożnie przełóż warkocz do keksówki.
- Przykryj keksówkę ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, aby podrosła.
- Do miski wsyp 80 g mąki pszennej i 80 g cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Do kruszonki możesz dodać: startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier wanilinowy… Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrozić. Przed samym pieczeniem Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym białkiem, pozostałym z wyrabiania ciasta drożdżowego. Posyp kruszonką.
- Włącz piekarnik na grzanie góra – dół. Nastaw temperaturę 1800C. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstaw keksówkę na kratkę. Ja piekę w swoim piekarniku na 2 półce od dołu. Piecz 45 minut. W czasie pieczenia sprawdzaj, czy wierzch sękacza się nie przypieka za bardzo. Jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli nakłujesz ciasto i patyczek jest suchy, znaczy to, że jest upieczone. Gdy patyczek jest wilgotny, wymaga jeszcze pieczenia. Gotową struclę drożdżową wyjmij z formy i wystudź na kratce.
Smacznego.