Cukinia nadziewana ryżem i mięsem
Cukinia nadziewana ryżem i mięsem smaczne danie warzywno-mięsne. Proste i szybkie danie w wykonaniu. Świetna propozycja na obiad bądź kolację.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Cukinia nadziewana ryżem i mięsem
2
porcje30
minut35
minutKategoria: danie mięsne, Potrawa: papryka nadziewana, Stopień trudności: łatwe
Na nadzianie użyłem mięsa mielonego z łopatki. Cukinie wybierz młode o długości nie większej niż 25 cm, skórka ich będzie delikatna, a gniazda nasienne nie będą wyrośnięte. Świeża cukinia powinna być jędrna i twarda.
Składniki
2 cukinie
100 g mięsa z łopatki mielonego
100 g ryżu -1 saszetka
1 jajko
1/2 papryki
1/2 średniego pomidora
2 średnie cebule
olej rzepakowy do smażenia
kopiasta łyżka śmietany 18%
posiekany koperek
przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek…
Cukinia nadziewana ryżem i mięsem – przepis
- Przygotuj składniki.
- W garnku zagotuj wodę, posól. Ugotuj torebkę 100 g ryżu. Obierz cebule i pokrój w kostkę. Podobnie zrób z papryką.
- Rozgrzej na patelni olej. Włóż pokrojoną cebulę i paprykę. Smaż na małej mocy palnika do zeszklenia cebuli.
- Ugotowany i lekko przestudzony ryż włóż do miski. Dodaj mielone mięso, jajko oraz połowę usmażonej i przestudzonej cebuli z papryką. Wszystko przypraw ziołami, solą i pieprzem. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj.
- Odetnij końcówki cukinii. Umyj i przekrój w poprzek na dwie równe części. Każdą część przekrój wzdłuż na pół. Otrzymasz 8 części. Z każdej części wydrąż środek. Możesz użyć łyżki. Wydrążony miąższ przełóż na patelnię, zagęści sos. Wydrążone części posól lekko. Do każdej nałóż farsz. Jeżeli zostało Ci farszu, to włóż go do patelni. Układaj na patelni. Pokrój połówkę pomidora w kostkę i dodaj do patelni. Podlej wszystko wodą.
- Zagotuj wodę na patelni. Duś cukinie pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 35 minut. Od czasu do czasu poruszaj patelnią, by zawartość nie przywarła. Po tym czasie wyjmij cukinie na talerz. Rozdrobnij widelcem sos. Posól i popieprz. Dodaj łyżkę śmietany, posiekany koperek i rozprowadź w sosie. Włóż nadziane cukinie i chwilę poduś.