Ciasto z rabarbarem i budyniem
Maj to miesiąc, w którym króluje rabarbar. Zapraszam na przepyszne ciasto z rabarbarem i budyniem posypane kruszonką. Przepis łatwy i szybki w przygotowaniu.
Połączenie ciasta półkruchego ze słodkim budyniem waniliowym oraz kwaśnym rabarbarem tworzy niepowtarzalny smak tego wiosennego wypieku. Zapraszam na moje inne słodkie wypieki oraz na instagram.
Ciasto z rabarbarem i budyniem
12
porcji60
minut~60
minutDanie: ciasto
Stopień trudności: łatwe
Kupując rabarbar zwróć uwagę, by łodygi były jędrne, grube oraz koloru czerwonego.
Z ilości cukru podanej w przepisie wychodzi ciasto średnio słodkie. Jeżeli lubisz ciasta słodkie, to zwiększ ilośc cukru w cieście do 200 g i w budyniu do 3 łyżek.
Ja piekłem ciasto rabarbarowe z budyniem w okrągłej formie o średnicy 25 cm.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki na ciasto półkruche
500 g mąki tortowej typ 550 – 3 pełne szklanki
150 g masła 3/4 kostki
160 g cukru – 0,8 szklanki
1 całe jajko i 1 żołtko
2 łyżki śmietany 18% – 50 g
16 g cukru wanilinowego – 1 opakowanie
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYŃ
2 budynie waniliowe
800 ml mleka 3,2% tłuszczu – 3 szklanki + 50 g
2 łyżki cukru
NADZIANIE RABARBAROWE
800 g łodyg – u mnie były 4
4 łyżeczki cukru
Ciasto z rabarbarem i budyniemWskazówki – przepis
- Rozpocznij od przygotowania budyniu. Do rondelka wlej 2,5 szklanki mleka i wsyp dwie kopiaste łyżki cukru. Zagotuj na średniej mocy palnika, mieszając. Resztę z 800 ml wlej do kubka. Wsyp dwa budynie i wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Odstaw rondelek z palnika. Wlewaj zawartość kubka do mleka, ciągle mieszając. Zmniejsz moc palnika do najmniejszej. Postaw rondelek z powrotem na palnik i pogotuj chwilę, mieszając łyżką. Odstaw budyń do wystygnięcia. Budyń po ugotowaniu powinien być gęsty. Przykryj powierzchnię budyniu folią spożywczą, by nie powstał kożuch.
- Odetnij końce rabarbaru. Nie ma potrzeby obierania rabarbaru. Dzięki temu ciasto będzie miało w przekroju ładny malinowy kolor. Pokrój łodygi w talarki o grubości około 5 milimetrów. Przełóż pokrojony rabarbar do miski. Posyp 4 łyżeczkami cukru, wymieszaj i odstaw.
- Przesiej do miski mąkę tortową przez sito. Posól. Wsyp cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło wyjęte z lodówki. Wbij całe jajko i dodaj żółtko oraz 2 łyżki śmietany. Dłońmi wyrób ciasto tak by wszystkie składniki się połączyły. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodaj trochę śmietany. Uformuj z ciasta kulę. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Z tej ilości składników uzyskasz około 1000 g ciasta.
Ciasto w przekroju.
- Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 2 części. Jedna 2/3 i druga 1/3 masy ciasta. Formę, w której będziesz piekł ciasto, posmaruj masłem i obsyp mąką. Większą porcję ciasta rękoma rozpłaszcz na placek wielkości dna formy. Przenieś go do formy. Ręką rozłóż ciasto dokładnie po brzegu dna formy. Uwaga: Możesz ciasto podzielić przed włożeniem do lodówki i włożyć do zamrażalnika. Po wyjęciu zetrzyj na tarce do jarzyn. Rozłóż na dnie formy i ugnieć palcami. Widelcem nakłuj powierzchnię ciasta w formie.
- Odlej sok z rabarbaru. Nie wylewaj go, jest przepyszny. Rozłóż równomiernie rabarbar na cieście w formie. Na rabarbarze rozłóż letni budyń i rozprowadź łyżką równomiernie na całej powierzchni. Zanurzaj łyżkę w ciepłej wodzie, to budyń nie będzie się do niej lepił.
Na budyniu rozłóż pozostałą część ciasta. Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym białkiem i posyp obficie kruszonką. Przepis na kruszonkę znajdziesz tutaj.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 °C, grzanie góra/dół. Wstaw formę z ciastem. Piecz około godziny. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnik i odstaw na 30 minut. Po tym czasie objedź nożem na około ciasto i otwórz formę. Zdejm bok formy. Zacznij kroić po całkowitym wystygnięciu.
Smacznego.