Faszerowane cukinie.
||

Cukinia faszerowana kaszą i mięsem

Przepis na cukinie faszerowane kaszą jęczmienną i mięsem wieprzowy to propozycja na szybki i smaczny obiad lub kolację.

Zapraszam do moich przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Cukinia faszerowana kaszą i mięsem

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas duszenia

25

minut

Składniki

  • 2 młode nie za duże cukinie

  • 150 g mięsa mielonego z łopatki lub indyka

  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej – 1 woreczek

  • 1 średnia cebula

  • 1 jajko

  • 1 średnia cebula

  • 1 średni pomidor lub koncentrat pomidorowy czy keczup

  • olej do smażenia

  • posiekany koperek

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, mielona papryka sodka, zioła prowansalskie, majeranek

  • 1 kopiasta łyżka śmietany 18%

Cukinia faszerowana kaszą i mięsem – przepis

  • Zagotuj w garnku 3 szklanki posolonej wody. Włóż do gotującej się wody woreczek z kaszą. Gotuj na małej mocy palnika przez 15 minut. Po ugotowaniu odsącz kaszę. Przełóż 3/4 zawartości woreczka do miski.
  • Cukinie umyj pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij końcówki. Przetnij wzdłuż na połowę. Łyżką wydrąż miąższ ze środka. Trochę posól wydrążone cukinie i odstaw.Wydrążone cukinie
  • Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni olej i włóż cebulę. Smaż do zeszklenia.
  • Włóż do miski z kaszą mielone mięso. Wbij jajko. Dodaj wszystkie przyprawy. Wszystko wymieszaj. Składniki farszuDodaj zeszkloną cebulę i jeszcze raz wymieszaj.Farsz
  • Nałóż farsz do wydrążonych cukinii. Cukinie ułóż na patelni lub dużym rondlu. Wydrążony miąższ posiekaj nożem i wraz z pozostałym farszem dodaj do patelni. W ten sposób zagęścisz sos. Jeżeli chcesz doprawić sos pomidorem, to możesz go teraz dodać.Faszerowane cukinie na patelni.Wlej do patelni 1,5 szklanki wody. Duś pod przykryciem około 25 minut na niskiej mocy palnika. Od czasu do czasu poruszaj patelnią, by zawartość nie przywarła. W razie potrzeby uzupełnij wodę.
  • Po tym czasie Delikatnie wyjmij cukinie z patelni. Jeżeli nie dodałeś pomidora, to dodaj koncentrat pomidorowy lub keczup. Włóż łyżkę śmietany.Sos z keczupem i śmietaną W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki sosu wymieszaj. Przełóż z powrotem cukinie do patelni i chwilę podduś.Gotowy sos.
  • Gotowe faszerowane cukinie podawaj posypane koperkiem i obficie polane sosem.Faszerowane cukinie.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *