Łosoś duszony z warzywami
Łosoś duszony z warzywami to świetna propozycja na obiad i nie tylko. Ryba morska zawiera wiele cennych składników mineralnych oraz witamin.
Zapraszam do moich innych przepisów na potrawy z ryb oraz na Instagram.
Łosoś duszony z warzywami
2
porcje25
minut25
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba duszona / Stopień trudności: łatwe
Danie przygotowałem z łososia pink. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
400 g łososia pink
1 duża cebula
1/2 średniej cukinii
1 średnia papryka
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki keczupu
1 łyżka salsy pomidorowej
olej do smażenia
sok z cytryny
przyprawy: sól, pieprz czarny, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, zioła prowansalskie, majeranek, mielona słodka papryka
posiekany koperek
Łosoś duszony z warzywami-przepis
- Łososia umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój dzwonka na pół. Usuń kręgosłup wraz z ościami. Skrop sokiem z cytryny. Przypraw solą, pieprzem, ziłami prowansalskimi i majerankiem. Odstaw, by przeszedł zapachem przypraw.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki. Paprykę przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne i umyj. Pokrój w grubszą kostkę.
- Rozgrzej na patelni olej. Włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone warzywa. Przypraw solą , pieprzem, papryką mieloną i ziołami. Wlej 1/2 szklanki wody i wymieszaj. Ułóż na warzywach kawałki łososia. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez 20 minut. Sprawdź, czy nie trzeba uzupełnić płynu na patelni.
- Wyłącz grzanie patelni. Wyjmij uduszoną rybę na talerz. Dodaj do warzyw na patelni dwie łyżki keczupu i łyżkę salsy pomidorowej. Włóż łyżkę śmietany oraz posyp posiekanym koperkiem. Wszystko wymieszaj. Połóż z powrotem kawałki ryby. Duś kilka minut pod przykryciem.
- Łososia duszonego w warzywach podawaj z ziemniakami z wody, posypanymi koperkiem z dodatkiem ulubionej surówki.