|

Morszczuk w sosie szpinakowym

Morszczuk w sosie szpinakowym i z warzywami to pomysł na smaczny oraz szybki obiad. Możecie go serwować z ryżem, makaronem albo pieczonymi ziemniakami.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Morszczuk w sosie szpinakowym

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas duszenia

25

minut

Danie przygotowałem z ryby morszczuk. Morszczuk jest rybą dziko żyjąca. Mięso morszczuka jest białe lub jasnoróżowe i charakteryzuje się kruchością oraz delikatnością. Na rynku morszczuk jest dostępny w postaci filetów ze skórą lub bez skóry oraz w postaci tuszek.  Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Morszczuk to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, mirunę, mintaja lub jakąś rybę słodkowodną.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Morszczuk w sosie szpinakowym – przepis

  • 300 g fileta z morszczuka

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 brykiety mrożonego szpinaku

  • garść mrożonych w słupki warzyw

  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego lub 1/2 pomidora

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek

  • łyżka masła do smażenia

Wskazówki

  • Płat filetu morszczuka umyj pod ciepłą bieżącą wodą. Skrop sokiem z cytryny. Posól, popieprz i oprósz ziołami prowansalskimi oraz majerankiem i odstaw.Morszczuk przyprawiony przyprawami i ziołami
  • Obierz cebulę i pokrój w piórka. Obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem. Rozgrzej na patelni masło. Dodaj cebulę i czosnek. Podsmaż do momentu zeszklenia.Smażenie cebuli i czosnku
  • Wlej na patelnię szklankę wody dodaj łyżeczkę przecieru pomidorowego, 4 brykiety szpinaku i mrożone warzywa.Duszenie warzyw Duś na średniej mocy palnika, mieszając, do czasu rozmrożenia się szpinaku.Sos szpinakowo-warzywny
  • Ułóż na sosie pokrojony na mniejsze kawałki filet morszczuka. Przykryj pokrywką i duś przez 20 minut na małej mocy palnika.Duszenie ryby
  • Po tym czasie wyjmij delikatnie porcje ryby na talerz. Dodaj na patelnię śmietanę. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem sos. Włóż z powrotem rybę patelnię. Duś przez kilka minut.
  • Rybę podawaj z ryżem, makaronem albo pieczonymi ziemniakami. Ja podałem z makaronem.Morszczuk w sosie szpinakowym

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *