Morszczuk w sosie szpinakowym
Morszczuk w sosie szpinakowym i z warzywami to pomysł na smaczny oraz szybki obiad. Możecie go serwować z ryżem, makaronem albo pieczonymi ziemniakami.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Morszczuk w sosie szpinakowym
2
porcje30
minut25
minutDanie przygotowałem z ryby morszczuk. Morszczuk jest rybą dziko żyjąca. Mięso morszczuka jest białe lub jasnoróżowe i charakteryzuje się kruchością oraz delikatnością. Na rynku morszczuk jest dostępny w postaci filetów ze skórą lub bez skóry oraz w postaci tuszek. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Morszczuk to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, mirunę, mintaja lub jakąś rybę słodkowodną.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Morszczuk w sosie szpinakowym – przepis
300 g fileta z morszczuka
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 brykiety mrożonego szpinaku
garść mrożonych w słupki warzyw
1 łyżeczka przecieru pomidorowego lub 1/2 pomidora
1 łyżka śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek
łyżka masła do smażenia
Wskazówki
- Płat filetu morszczuka umyj pod ciepłą bieżącą wodą. Skrop sokiem z cytryny. Posól, popieprz i oprósz ziołami prowansalskimi oraz majerankiem i odstaw.
- Obierz cebulę i pokrój w piórka. Obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem. Rozgrzej na patelni masło. Dodaj cebulę i czosnek. Podsmaż do momentu zeszklenia.
- Wlej na patelnię szklankę wody dodaj łyżeczkę przecieru pomidorowego, 4 brykiety szpinaku i mrożone warzywa. Duś na średniej mocy palnika, mieszając, do czasu rozmrożenia się szpinaku.
- Ułóż na sosie pokrojony na mniejsze kawałki filet morszczuka. Przykryj pokrywką i duś przez 20 minut na małej mocy palnika.
- Po tym czasie wyjmij delikatnie porcje ryby na talerz. Dodaj na patelnię śmietanę. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem sos. Włóż z powrotem rybę patelnię. Duś przez kilka minut.
- Rybę podawaj z ryżem, makaronem albo pieczonymi ziemniakami. Ja podałem z makaronem.