Obiad warzywny wegetariański
Smaczny i pożywny obiad warzywny wegetariański. Końcówka lata to dobra okazja na dania warzywne. Warzywa latem są najsmaczniejsze.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Obiad warzywny wegetariański
2
porcje30
minut20
minutKuchnia: wegetariańska / Potrawa: danie warzywne / stopień trudności: łatwe
Składniki
1 średni kalafior
5 średnich marchewek
5 średnich ziemniaków
1/2 cebuli
olej rzepakowy
mąka pszenna – opcjonalnie
łyżeczka masła do marchwi
łyżka masła do zasmażki
łyżeczka bułki tartej
sól
posiekany koperek
Obiad warzywny wegetariański – przpis
- Marchewkę obierz i umyj pod bieżącą wodą. Pokrój w kostkę.
- Odetnij liście z kalafiora. Odetnij od głąba różyczki kalafiora i umyj pod bieżącą wodą.
- Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój na ćwiartki. Przełóż do garnka. Zalej wodą. Posól i ugotuj.
- Pokrojoną marchewkę zalej wodą, tak aby tylko ją zakryła. Posól i uduś do miękkości, jaką lubisz. Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę masła i wymieszaj. Oprósz marchew mąką i wymieszaj.
- W większym garnku zagotuj wodę. Posól. Włóż różyczki kalafiora i ugotuj do miękkości jaką lubisz.
- Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej na patelni olej. Dodaj pokrojoną cebulę. Smaż do lekkiego zarumienienia cebuli.
- Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj bułkę tartą, nie za dużo, bo bułka wchłonie całe masło. Zmniejsz moc palnika do najmniejszej. Smaż chwilę, cały czas mieszając, do zarumienienia bułki.
- Odcedź ziemniaki i kalafior. Nałóż na talerz ziemniaki, marchewkę duszoną oraz połóż różyczki kalafiora. Ziemniaki polej tłuszczem z cebulą i posyp koperkiem. Kalafior polej bułką tartą z masłem.