Pierogi z truskawkami
|

Pierogi z truskawkami

Rozpoczął się sezon na truskawki. A więc zapraszam do przepisu na najsmaczniejsze pierogi z truskawkami. Przepis łatwy, a pierogi zawsze się udają.

Przepis na ciasto pierogowe składa się z tylko czterech składników i jest bardzo prosty w wykonaniu. Zapraszam do moich innych przepisów na pierogi.

Pierogi z truskawkami

Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

40

minut
Czas gotowania

20

minut

Pierogi z truskawkami to danie proste w wykonaniu i tanie. Moje ciasto pierogowe ma bardzo krótki skład. Woda musi być bardzo ciepła. Na pierogi używam mąk pszennych: tortowej typ 450 lub poznańskiej czy też wrocławskiej typ 500. Można robić pierogi z mąki pełnoziarnistej.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Danie: pierogi, danie bezmięsne
Stopień trudności: proste

Składniki do wykonania pierogów z truskawkami

  • 500 g mąki tortowej – 3 pełne szklanki

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 250 ml bardzo ciepłej wody – 1 szklanka

  • sól

  • 500 g truskawek

Pierogi z truskawkami – przepis

  • Mąkę przesiej. Dodaj sól i wymieszaj.Przesiewanie mąki
  • Wlej do mąki szklankę gorącej wody i wymieszaj łyżką.Maka wymieszana z gorącą wodąDodaj 3 łyżki oleju rzepakowego i zagnieć ciasto. Przykryj ciasto i odstaw na 30 minut by odpoczęło. W tym czasie przygotuj truskawki.Ciasto na pierogi
  • Umyj truskawki pod bieżącą wodą. Usuń szypułki. Osusz truskawki ręcznikiem papierowym. Moje truskawki były bardzo duże. Muisłem je przekroić na ćwiartki. Jeżeli truskawki są małe, nie trzeba tego robić. Nie słodź pokrojonych truskawek, gdyż puszczą sok.TruskawkiPocięte truskawki.
  • Po 30 minutach rozwałkuj kawałek ciasta na placek o grubości 2 milimetrów. Wytnij szklanką lub jakąś pokrywką kółka. Ja wycinałem 8 cm pokrywką. PlacekWycięte kółka
  • Lekko rozciągnij każde kółko na boki. Na środku połóż truskawkę i posyp lekko cukrem. Złóż pieróg na pół i sklej boki. Zrób wokół złączenia widelcem lub ręcznie falbankę. Kładź na oprószoną mąka powierzchnię i przykrywaj ściereczką.Truskawki na kółkach.Zlepione pierogi
  • W 5 litrowym garnku zagotuj 4 litry wody. Posól. Wkładaj pierogi do lekko wrzącej wody. Ja na raz wkładam 25 pierogów. Lekko zamieszaj, tak by nie uszkodzić pierogów. Po wypłynięciu gotuj pięć, sześć minut. Zależy to od grubości rozwałkowanego ciasta. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na półmiskach. Mnie z tego przepisu wychodzi około 50 pierogów. Ilość zależy od średnicy i grubości wycinanych z ciasta kółek.
  • Ja podaję pierogi posypane cukrem i polane jogurtem naturalnym.
    Smacznego.Pierogi z jogurtem i cukrem.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *