Potrawka warzywna z kopytkami
Potrawka warzywna to przepis na smaczny i pożywny wegetariański obiad. Możesz ją podać z kaszą lub makaronem. Ja podałem z kopytkami.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Potrawka warzywna z kopytkami
4
porcje60
minut20
minutKuchnia: kuchnia jarska / Potrawa: potrawka warzywna/ Stopień trudności: łatwe
Warzywa, których użyłem do przygotowania potrawki, są tylko propozycją, możesz użyć swoich ulubionych warzyw oraz przypraw. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
4 średnie pieczarki
2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek korzenia selera
średnia papryka słodka
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki keczupu lub salsy
przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
olej do smażenia
posiekany koperek
Potrawka warzywna z kopytkami – przepis
- Pieczarki umyj pod bieżącą wodą. Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Z papryki usuń gniazdo nasienne i opłucz. Obierz cebulę i ząbki czosnku. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj nożem lub zetrzyj na tarce. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Rozgrzej na patelni olej. Włóż cebulę i smaż na małej mocy palnika do zeszklenia. Pod koniec dodaj posiekany czosnek. Połowę zeszklonej cebuli z czosnkiem odłóż do blendera, będzie potrzebna do sosu. Włóż na patelnię starte na tarce warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Zwiększ nieco moc grzania i smaż pod przykryciem warzywa, mieszając od czasu do czasu. Po 5/7 minutach wlej na patelnię pół szklanki wody. Przypraw warzywa solą i pieprzem. Wymieszaj i duś pod przykryciem, aż zmiękną, nie powinny się rozgotować. Na koniec duszenia odparuj nadmiar sosu i przypraw farsz ziołami prowansalskimi, majerankiem, łyżką keczupu i salsy. Wymieszaj i odstaw.
- Kopytka przygotuj według tego przepisu.
- Dodaj do blendera 4 łyżki potrawki warzywnej. Rozdrobnij na gładką masę.
- Potrawkę warzywną podawaj z kopytkami polanymi sosem warzywnym i posypaną koperkiem.