Sernik jogurtowy z truskawkami i kruszonką
Zapraszam na przepyszne letnie ciasto, czyli lekki sernik jogurtowy z truskawkami pod maślaną kruszonką. Prosty przepis na szybkie ciasto.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Sernik jogurtowy z truskawkami i kruszonką
8
porcji30
minut55
minutKuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Na swój sernik użyłem twarogu półtłustego, równie dobrze może być chudy lub tłusty. Użycie jogurtu greckiego spowoduje, że masa serowa jest gęstsza. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
Sernik
500 g truskawek
500 g twarogu półtłustego
500 g jogurtu greckiego
4 jajka
90 g cukru – mniej niż połowa szklanki
16 g cukru wanilinowego – 1 opakowanie
60 g budyniu waniliowego bez cukru – 1 1/2 opakowania
kilka kropel olejku cytrynowego
kandyzowana skórka pomarańczowa
masło do posmarowania kokilek
kilkanaście borówek – opcjonalnie
Kruszonka
160 g mąki pszennej – 1 szklanka
80 g cukru – 0,4 szklanki
80 g masła – 0,4 kostki
Sernik jogurtowy z truskawkami i kruszonką – przepis
- Umyj truskawki w ciepłej wodzie. Usuń szypułki. Przetnij wzdłuż na pół.
- Wsyp do miski 160 g mąki pszennej, 80 g cukru i dodaj 80 g miękkiego masła. Połącz palcami wszystkie składniki do momentu, aż powstaną jednolite grudki.
- Przygotuj wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Włóż do miski twaróg, jogurt grecki oraz cukier. Wymieszaj za pomocą miksera lub blendera tak by masa nie miała grudek. Do masy wbij cztery jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier waniliowy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wlej kilka kropel olejku cytrynowego. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą.
- Rozepnij tortownicę o średnicy 22 cm. Na dno połóż kawałek papieru do pieczenia. Zapnij tortownicę tak, by papier wystawał poza formę. W ten sposób uszczelnisz tortownicę.
- Wlej masę serową do formy. Ułóż na wierzch truskawki i borówki. Posyp kruszonką.
- Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Wstaw tortownicę. Piecz 55 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na 10 minut. Po tym czasie uchyl nieco drzwiczki i pozostaw na 20 minut. Ostudź na kratce. Przełóż sernik na paterę i wstaw na godzinę do lodówki. Pokrój na części.