Tort naleśnikowy
||

Tort naleśnikowy z warzywami i mięsem

Teraz jest czas na młode warzywa. Przedstawiam przepis na tort naleśnikowy z warzywami i mięsem będzie to przepyszne danie na obiad.

Zapraszam do moich innych przepisów na naleśniki oraz na Instagram.

Tort naleśnikowy z warzywami i mięsem

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

90

minut
Czas pieczenia

20

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: naleśniki inaczej / Stopień trudności: łatwe

Składniki

  • Farsz

  • 300 g schabu bez kości – 3 kotlety

  • 1 marchewka

  • kawałek korzenia selera

  • kawałek korzenia pietruszki

  • 1 mała cukinia

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 średnia cebula

  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, majeranek

  • 4 placki naleśnikowe
    olej do smażenia
    bułka tarta

  • Sos beszamelowy

  • 2o g masła

  • kopiasta łyżka mąki pszennej

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa

  • 200 ml mleka

Tort naleśnikowy z warzywami i mięsem – przepis

  • Umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ząbki czosnku posiekaj nożem. Kotlety schabowe pokrój w paski i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy i wszystko wymieszaj. Przykryj i odstaw do lodówki na godzinę, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Rozgrzej na patelni olej. Wyjmij kawałki mięsa z przypraw i obsmaż do zarumienienia. Zagotuj w garnku szklankę wody, włóż obsmażone mięso i duś pod przykryciem na małej mocy palnika.Przygotowanie mięsa
  • Obierz marchewkę, pietruszkę oraz seler. Odetnij końcówki cukinii. Warzywa umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach.Starte warzywa
  • Na pozostałym po smażeniu oleju zeszklij cebulę z przyprawami. Zeszklona cebula z czosnkiemDodaj warzywa oraz uduszone mięso z sosem. Wszystko wymieszaj i poduś przez około 10 minut. Odparuj płyn z farszu. Spróbuj smak farszu i ewentualnie dopraw.Gotowy farsz
  • Rozpuść w garnku masło na najmniejszej mocy palnika. Dodaj mąkę i wymieszaj rózgą spiralną do momentu rozbicia grudek. Zacznij wlewać mleko, cały czas mieszając. Możesz zwiększyć nieco moc palnika. Posól, popieprz i wsyp gałkę muszkatołową. Mieszaj trzepaczką do uzyskania konsystencji kisielu. U mnie trwa to około 7 – 8 minut. Na początku mieszania sos będzie rzadki, z czasem zacznie gęstnieć.sos beszamelowy
  • Wysmaruj naczynie żaroodporne olejem i oprósz bułką tartą. Połóż jeden placek na dnie naczynia i rozłóż na nim część farszu. Formowanie tortuPrzykryj następnym plackiem i rozłóż farsz. Ponownie zrób tak z następnym plackiem. Przykryj farsz ostatnim plackiem i posmaruj obficie sosem beszamelowym.Tort przygotowany do zapiekania
  • Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika. Zapiekaj tort naleśnikowy 20 – 25 minut. Podawaj na ciepło z ulubioną surówką.Upieczony tort naleśnikowy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *