Zupa buraczkowa na żeberkach
Chcę zaproponować Ci przepyszną zupę buraczkową na wywarze warzywnym ugotowanym na żeberkach wieprzowych. Zupa jest prosta w przygotowaniu. Przepis sprawdzony.
Burak ćwikłowy jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Można z niego wyczarować przepyszne surówki lub użyć do zrobienia wielu zup. Zapraszam do moich przepisów na zupy oraz na Instagram.
Zupa buraczkowa na żeberkach.
30
minut90
minut4
porcjeDanie: zupy
Stopień trudności: prosty
Do zupy burakowej na żeberkach użyłem buraków ćwikłowych gotowanych, które kupiłem. Kapustę białą miałem zamrożoną, pozostałe warzywa były świeże.
Moja szklanka ma pojemność 250 ml.
Składniki
400 g żeberek wieprzowych
500 g buraków ćwikłowych gotowanych
150 g kapusty białej surowej
1 marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek korzenia selera
kawałek pora- zielona część
1 średnia cebula
2 średnie ziemniaki
3 ząbki czosnku
4 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżeczki masła lub 1 łyżka oleju
4 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
2,5 l wody – 10 szklanek
koperek lub natka pietruszki
przyprawy: 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz czarny, majeranek
Zupa buraczkowa na żeberkach – przepis
- Weź 4 średnie buraki ćwikłowe, umyj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, zalej zimną wodą, tak by były całkowicie przykryte. Zagotuj i gotuj 45 minut na małej mocy palnika. Zlej wodę i zalej ponownie zimną wodą. Odstaw, garnek na 20 minut, buraki dojdą. Buraki nie muszą być całkowicie miękkie, gdyż będziesz gotował je dalej w zupie. Ja kupiłem już ugotowane 4 buraki ćwikłowe.
- Żeberka wymyj pod zimną bieżącą wodą. Przygotuj 4 litrowy garnek. Włóż do garnka żeberka wieprzowe i zalej 2,5 litrami zimnej wody. Gotuj żeberka przez 45 minut na małej mocy palnika. Na początku gotowania zbierz łyżką cedzakową szumowinę z wywaru. Dodaj ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe.
- Po 45 minutach gotowania żeberek wieprzowych dodaj do garnka starte buraki i sok z cytryny oraz pozostałe warzywa. Ewentualnie uzupełnij wodę w garnku. Przypraw zupę solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 40 minut.
- Obierz warzywa korzeniowe i umyj pod bieżącą wodą. Warzywa pokrój w kostkę. Buraki ćwikłowe zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połowę pokrojonej cebuli zostaw do przesmażenia.
- Na patelni rozgrzej masło lub olej. Włóż pozostałą cebulę i obsmaż na brązowy kolor. Pod koniec gotowania dodaj do zupy cebulę i majeranek. Jeżeli żeberka są miękkie, to zupa buraczkowa jest gotowa.
- Zupę buraczkową podawaj z kleksem śmietany. Posyp koperkiem lub natką pietruszki. Gotowane żeberka wybornie smakują z musztardą i z moim chlebem słonecznikowym, z tego przepisu.
Smacznego.