Zupa buraczkowa
||

Zupa buraczkowa na żeberkach

Chcę zaproponować Ci przepyszną zupę buraczkową na wywarze warzywnym ugotowanym na żeberkach wieprzowych. Zupa jest prosta w przygotowaniu. Przepis sprawdzony.

Burak ćwikłowy jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Można z niego wyczarować przepyszne surówki lub użyć do zrobienia wielu zup. Zapraszam do moich przepisów na zupy oraz na Instagram.

Zupa buraczkowa na żeberkach.

Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

90

minut
Ilość porcji

4

porcje

Danie: zupy
Stopień trudności: prosty
Do zupy burakowej na żeberkach użyłem buraków ćwikłowych gotowanych, które kupiłem. Kapustę białą miałem zamrożoną, pozostałe warzywa były świeże.
Moja szklanka ma pojemność 250 ml.

Składniki

  • 400 g żeberek wieprzowych

  • 500 g buraków ćwikłowych gotowanych

  • 150 g kapusty białej surowej

  • 1 marchewka

  • 1 średnia pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • kawałek pora- zielona część

  • 1 średnia cebula

  • 2 średnie ziemniaki

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 1,5 łyżeczki masła lub 1 łyżka oleju

  • 4 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego

  • 2,5 l wody – 10 szklanek

  • koperek lub natka pietruszki

  • przyprawy: 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz czarny, majeranek

Zupa buraczkowa na żeberkach – przepis

  • Weź 4 średnie buraki ćwikłowe, umyj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, zalej zimną wodą, tak by były całkowicie przykryte. Zagotuj i gotuj 45 minut na małej mocy palnika. Zlej wodę i zalej ponownie zimną wodą. Odstaw, garnek na 20 minut, buraki dojdą. Buraki nie muszą być całkowicie miękkie, gdyż będziesz gotował je dalej w zupie. Ja kupiłem już ugotowane 4 buraki ćwikłowe.Buraki
  • Żeberka wymyj pod zimną bieżącą wodą. Przygotuj 4 litrowy garnek. Włóż do garnka żeberka wieprzowe i zalej 2,5 litrami zimnej wody. Gotuj żeberka przez 45 minut na małej mocy palnika. Na początku gotowania zbierz łyżką cedzakową szumowinę z wywaru. Dodaj ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe.
  • Po 45 minutach gotowania żeberek wieprzowych dodaj do garnka starte buraki i sok z cytryny oraz pozostałe warzywa. Ewentualnie uzupełnij wodę w garnku. Przypraw zupę solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 40 minut.
  • Obierz warzywa korzeniowe i umyj pod bieżącą wodą. Warzywa pokrój w kostkę. Buraki ćwikłowe zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połowę pokrojonej cebuli zostaw do przesmażenia.WarzywaPoszatkowana kapusta
  • Na patelni rozgrzej masło lub olej. Włóż pozostałą cebulę i obsmaż na brązowy kolor. Pod koniec gotowania dodaj do zupy cebulę i majeranek. Jeżeli żeberka są miękkie, to zupa buraczkowa jest gotowa.Smażona cebulaGotowanie zupy
  • Zupę buraczkową podawaj z kleksem śmietany. Posyp koperkiem lub natką pietruszki. Gotowane żeberka wybornie smakują z musztardą i z moim chlebem słonecznikowym, z tego przepisu.
    Smacznego.Zupa ze śmietaną

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *