Drożdżówka z serem i truskawkami

Drożdżówki z truskawkami i serem

Zapraszam na bułki drożdżowe z truskawkami i serem. Będą to najsmaczniejsze drożdżówki jakie jedliście, na cienkim cieście i posypane kruszonką.

Połączenie smaków ciasta drożdżowego, serka waniliowego i truskawek sprawi, że drożdżówki znikną w oka mgnieniu. Do zrobienia drożdżówek wykorzystałem swój przepis na podstawowe ciasto drożdżowe. Zapraszam na instagram.

Drożdżówki z truskawkami i serem

Ilość porcji

25

bułeczek
Czas przygotowania

80

minut
Czas pieczenia

20

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe

Składniki

  • 1 kg ciasta drożdżowego

  • 25 dużych truskawek

  • MASA TWAROGOWA

  • 125 g twarogu półtłustego – 1/2 kostki

  • 1/2 opakowania serka waniliowego typu danio

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • kopiasta łyżeczka budyniu waniliowego

  • KRUSZONKA

  • 50 g masła

  • 80 g mąki pszennej

  • 80 g cukru

Drożdżówki z truskawkami i serem – przepis

  • Rozwałkuj kawałek ciasta drożdżowego na placek o grubości 5 milimetrów. Wytnij kółka o średnicy około 8 cm. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
    Wycięte kółkaKółka na blasze
  • Przełóż twaróg do miseczki. Dodaj serek waniliowy, cukier wanilinowy i kopiastą łyżeczkę budyniu waniliowego. Wszystko starannie wymieszaj. Truskawki umyj, wysusz i odszypułkuj.Przygotowany twarógtruskawki
  • Na środku każdej bułki zrób dnem szklanki wgłębienie. Posmaruj wgłębienie twarogiem. Na wierzch połóż dwie połówki przeciętej truskawki. Zrób tak ze wszystkimi bułeczkami. Odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Z podanej ilości ciasta wyszło mi 25 bułeczek.Wgłębienie w bułeczceBułeczki z serem i truskawkami
  • Do miski wsyp 80 g mąki pszennej i 80 g cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Do kruszonki możesz dodać: startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier wanilinowy… Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrozić. Posmaruj bułeczki roztrzepanym białkiem, które pozostało z wyrabiania ciasta. Posyp kruszonką.Bułeczki posypane kruszonką
  • Nagrzej piekarnik do 180 °C, grzanie góra/dół. Wstaw blachę z bułeczkami. Piecz od 20 do 25 minut. Jeżeli góra będzie się szybko rumienić, przykryj folia aluminiową. Wystudź na kratce.
    upieczone bułeczki z twarogiem i truskawkami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *