Klopsiki w sosie cukiniowym
||

Pulpety w sosie cukiniowym

Pulpety w sosie cukiniowym to przepis na szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Pulpety są zanurzone w aksamitnym sosie cukiniowym.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Pulpety w sosie cukiniowym

Recipe by Marek
Ilość porcji

11

pulpetów
Czas przygotowania

20

minut
Czas duszenia

30

minut

Kuchniapolska / Potrawa: pulpety w sosie / Stopień trudności: łatwe

Do zrobienia klopsa wykorzystałem mięso mielone z łopatki. Równie smaczny będzie z mielonego mięsa wieprzowego i wołowego, pól na pół. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • PULPETY
    400 g łopatki wieprzowej

  • 1 średnia cebula

  • 1 średnie jajko

  • 1 mała kajzerka

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

  • 2-3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpetów

  • olej do smażenia

  • 2 ząbki czosnku

  • SOS

  • 1/2 średniej cukinii

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • 1/2 łyżeczki mąki – opcjonalnie

Pulpety w sosie cukiniowym – przepis

  • Namocz czerstwą kajzerkę w mleku lub wodzie. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę. Podsmaż do zarumienienia się cebuli. Mięso przełóż do miski. Dodaj dobrze odciśniętą bułkę. Wbij jajko. Przeciśnij przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Włóż połowę przesmażonej cebuli. Składnik na pulpetyWszystko dokładnie wyrób ręką przez parę minut.Wyrobiona masa mięsna
  • Na patelni rozgrzej olej. Z mięsa formuj pulpety. Obtocz w mące i ułóż na rozgrzanej patelni. Pulpety obtoczone w mąceObsmaż z obu stron na jasnozłoty kolor.Obmażanie pulpetów
  • W garnku zagotuj 2 szklanki wody z zielem angielskim i liściem laurowym. Zawartość patelni przełóż do gotującej się wody w garnku. Dopraw solą i pieprzem. Duszenie pulpetówDuś pod przykryciem na najmniejszej mocy palnika przez 30 minut. Od czasu do czasu poruszaj garnkiem, żeby pulpety nie przywarły.
  • Cukinię umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Wyjmij z garnka uduszone pulpety. Włóż startą cukinię. Chwilę pogotuj w sosie. Odstaw garnek i zblenduj sos do gładkiej konsystencji. Włóż do kubka 2 łyżki śmietany. Wlej kilka łyżek sosu z garnka i dokładnie wymieszaj. Dodaj 1/2 łyżeczki mąki i wymieszaj, tak by nie było grudek. Wlej śmietanę do sosu i wymieszaj. Przygotowanie sosu
  • Włóż z powrotem klopsy do garnka. Chwilę podduś pod przykryciem. Klopsiki w sosie cukiniowymKlopsy w sosie cukiniowym podawaj z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Proponuję dodać surówkę z kapusty pekińskiej z burakami.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *