Pulpety w sosie cukiniowym
Pulpety w sosie cukiniowym to przepis na szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Pulpety są zanurzone w aksamitnym sosie cukiniowym.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Pulpety w sosie cukiniowym
11
pulpetów20
minut30
minutKuchnia: polska / Potrawa: pulpety w sosie / Stopień trudności: łatwe
Do zrobienia klopsa wykorzystałem mięso mielone z łopatki. Równie smaczny będzie z mielonego mięsa wieprzowego i wołowego, pól na pół. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
PULPETY
400 g łopatki wieprzowej1 średnia cebula
1 średnie jajko
1 mała kajzerka
przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
2-3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpetów
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
SOS
1/2 średniej cukinii
2 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki mąki – opcjonalnie
Pulpety w sosie cukiniowym – przepis
- Namocz czerstwą kajzerkę w mleku lub wodzie. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę. Podsmaż do zarumienienia się cebuli. Mięso przełóż do miski. Dodaj dobrze odciśniętą bułkę. Wbij jajko. Przeciśnij przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Włóż połowę przesmażonej cebuli. Wszystko dokładnie wyrób ręką przez parę minut.
- Na patelni rozgrzej olej. Z mięsa formuj pulpety. Obtocz w mące i ułóż na rozgrzanej patelni. Obsmaż z obu stron na jasnozłoty kolor.
- W garnku zagotuj 2 szklanki wody z zielem angielskim i liściem laurowym. Zawartość patelni przełóż do gotującej się wody w garnku. Dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem na najmniejszej mocy palnika przez 30 minut. Od czasu do czasu poruszaj garnkiem, żeby pulpety nie przywarły.
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Wyjmij z garnka uduszone pulpety. Włóż startą cukinię. Chwilę pogotuj w sosie. Odstaw garnek i zblenduj sos do gładkiej konsystencji. Włóż do kubka 2 łyżki śmietany. Wlej kilka łyżek sosu z garnka i dokładnie wymieszaj. Dodaj 1/2 łyżeczki mąki i wymieszaj, tak by nie było grudek. Wlej śmietanę do sosu i wymieszaj.
- Włóż z powrotem klopsy do garnka. Chwilę podduś pod przykryciem. Klopsy w sosie cukiniowym podawaj z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Proponuję dodać surówkę z kapusty pekińskiej z burakami.