Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii z ziemniakami

Pasztet z cukinii z ziemniakami to danie dla smakoszy warzyw i nie tylko. Pasztet wyśmienicie smakuje na ciepło i zimno. Świetna propozycja na obiad.

Zapraszam do moich przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.

Pasztet z cukinii z ziemniakami

Recipe by Marek
Ilość porcji

6

porcji
Czas przygotowania

60

minut
Czas pieczenia

80

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: pasztet / Stopień trudności: łatwe
Do pasztetu z cukinii z ziemniakami możesz dodać ser żółty, pieczarki, kalarepę… Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 800 g cukinii u mnie 2 średnie cukinie

  • 3 średnie ziemniaki

  • 1 średnia marchewka

  • 2 średnie cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki bułki tartej

  • 2 łyżki kaszy manny

  • przyprawy: sól, czarny pieprz…

  • zioła: majeranek, zioła prowansalskie, oregano…

  • 1/3 szklanki oleju + olej do posmarowania formy i pasztetu

Pasztet z cukinii z ziemniakami – przepis

  • Przygotuj warzywa: cukinie, ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek.Warzywa
  • Marchewkę i ziemniaki obierz. Obetnij końcówki cukinii. Warzywa umyj. Cukinię zetrzyj na tarce jarzynowej. Ziemniaki i marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Warzywa przełóż do misek. Odstaw na około 30 minut. Cukinię posól.Starte warzywa
  • Cebulę i czosnek obierz. Pokrój cebulę w kostkę. Ząbki czosnku posiekaj nożem. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, smaż do zeszklenia. Pod koniec dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż.Pokrojona cebulaSmażenie cebuli
  • Startą cukinię, ziemniaki i marchewkę musisz mocno odcisnąć z soku. Czym lepiej odciśniesz, tym pasztet będzie bardziej zwarty. Ja wyciskam, korzystając z gazy.Wyciskanie warzywOdciśnięte warzywa
  • Do miski z odciśniętymi warzywami wbij 2 jajka. Wsyp bułkę tartą i kaszę manny. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj zeszkloną cebulę z czosnkiem razem z olejem. Dopraw całość ziołami.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C, grzanie góra/dół. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Najlepiej zrobisz to ręką. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Użyłem naczynia owalnego o długości 27 cm. Przełóż pasztet do naczynia i wierzch posmaruj olejem.Naczynie posypane bułkąPasztet przygotowany do pieczenia
  • Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Piecz bez przykrycia przez 80 minut. Jeżeli wierzch zacznie się za mocno rumienić, przykryj folią aluminiową. Wyjmij upieczony pasztet do ostudzenia. Możesz podawać go na gorąco z surówką jako danie obiadowe lub na zimno do śniadania, lub kolacji.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *